Egy kéthonos szemével

2022. február 13. 18:40 - Lizzy55

Egy járvány margójára

images.jpgMi várható a pandémia után? Van bármiféle törvényszerűség, hogy hogy fogunk kilábalni gazdaságilag, felépülni mentálisan és kulturálisan. Milyen kulturális változásokon megyünk keresztül? Mi az amit visszatér, és mi az amit örökre elvesztettünk?  Sok a kérdés. De sok mindenre már van válaszunk. Van a amire a múlt ad választ, és van amire majd a jövő.

A régi járványokat sem úsztuk meg gazdasági nehézségek nélkül. Az 1700-as évek vagy az azelőtti időszakban gyakoriak voltak a pestis járványok. A vesztegzár alá helyezett területeknek, vagy a hónapokra karanténba kényszerült kereskedőknek nyilván veszteség volt. De a szigorú intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon is visszaszorultak a járványok. Akkoriban sem mindenki szerette volna alávetni magát ezeknek az intézkedéseknek. Kikerülték a zárokat, hamis híreket terjesztettek, hogy épp hol van járvány, ezzel befolyásolva a kereskedelmet.  Annak idején ezzel kellett együtt élni az embereknek. A mai viszonyokhoz képest sokkal szigorúbb büntetések voltak.  Halállal is büntethető volt, aki megszegte a vesztegzár vagy egyéb intézkedések szabályait. Ami nekem azt mondja, hogy szükség is volt rá. A törvények mindig tükrözték az akkori viszonyokat. Pl. Moszkvában felkelés is kitört az 1770-1772 járvány kapcsán. Akkoriban is dacára, hogy még nem utaztak ennyit az emberek, nem volt légiközlekedés sem, hamar terjedt a járvány. Ha nincsenek ezek az intézkedések, sokkal több ember esett volna áldozatul a járványoknak. Hogy az elmúlt hosszú évtizedekben nagyobb járványok nélkül megúszta Európa és sok súlyos betegség teljesen visszaszorult, azt az oltásoknak köszönhetjük. hozzáteszem a higiéniás viszonyok is mások, de ne higgyük azt, hogy ez minidig elég. Azért az influenza és a különböző nátha vírusok velünk vannak. A korházi fertőzésekről ne is beszéljünk.  Kellenek a karantén intézkedések, és kellenek az oltások. Lehet újra meg kell tanulnunk együtt élni a járványokkal, mint a regéiknek. Aki oltás ellenes, ezt a kemény több évtizedes munkát ássa alá, és tagadja meg.

Mint mond nekem a múlt?  Hogy nem lehet megúszni anélkül, hogy ne legyen gazdasági veszteség, illetve, hogy ne kelljen feladni valamennyit a szokásos életünkből. Hogy a járványt gazdaságilag előbb utóbb ki fogjuk heverni. És hogy az ember soha nem tanul, de legalábbis könnyen felejt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandosvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9917476664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy kéthonos szemével
süti beállítások módosítása